Розрізняють кілька технологічних підходів у застосуванні співвідношень сухого корму і води у приготуванні рідких кормів для свиней, пише журнал The Ukrainian Farmer:
– сухі (1:0; 14% вологості),
– сухі розсипчасті (1:0,5; 43% вологості),
– вологі розсипчасті (1:1; 57% вологості),
– густі кашоподібні (1:1,5; 66% вологості),
– рідкі кашоподібні (1:2; 72% вологості),
– густі супоподібні (1:2,5; 76% вологості),
– рідкі супоподібні (1:3; 79% вологості).
Найфізіологічнішою і найраціональнішою для свиней уважається кормосуміш із вологістю 60-70%. Вона сприяє оптимальній роботі слинних залоз і шлунково-кишкового тракту загалом.
Збільшення вологості корму понад 80% знижує використання азоту (білкових кормів) на 8-11%. А додаткові енергетичні витрати організму на виділення надлишку води еквівалентні енергії до 200 г додатково витраченого зерна на добу.
Як повідомлялося, за рідкої годівлі свиней скорочуються викиди з гною. А тварини збільшують споживання раціонів.
Автор: Оксана Бублик
Джерело:
https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/kormosumish-iz-vologistyu-60-70-ye-najraczionalnishoyu-dlya-svynej