news image

Розрізняють кілька технологічних підходів у застосуванні співвідношень сухого корму і води у приготуванні рідких кормів для свиней, пише журнал The Ukrainian Farmer:

– сухі (1:0; 14% вологості),

– сухі розсипчасті (1:0,5; 43% вологості),

– вологі розсипчасті (1:1; 57% вологості),

– густі кашоподібні (1:1,5; 66% вологості),

– рідкі кашоподібні (1:2; 72% вологості),

– густі супоподібні (1:2,5; 76% вологості),

– рідкі супоподібні (1:3; 79% вологості).

Найфізіологічнішою і найраціональнішою для свиней уважається кормосуміш із вологістю 60-70%. Вона сприяє оптимальній роботі слинних залоз і шлунково-кишкового тракту загалом.

Збільшення вологості корму понад 80% знижує використання азоту (білкових кормів) на 8-11%. А додаткові енергетичні витрати організму на виділення надлишку води еквівалентні енергії до 200 г додатково витраченого зерна на добу.

Як повідомлялося, за рідкої годівлі свиней скорочуються викиди з гною. А тварини збільшують споживання раціонів.

Автор: Оксана Бублик
Джерело:
 https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/kormosumish-iz-vologistyu-60-70-ye-najraczionalnishoyu-dlya-svynej