news image

У перший тиждень лютого 2021 року в Всесвітню організацію охорони здоров'я тварин (МЕБ) надійшли повідомлення про реєстрацію 502 вогнищ особливо небезпечних захворювань тварин. Відповідні нотифікації були опубліковані на сайті МЕБ.

Нові спалахи високо патогенного грипу птахів (ВПГП) підтипу H5N1 нотифіковано раніше благополучними Мавританією (1) і Сенегалом (1). Захворювання було зареєстровано в колоніях пеліканів на території природних парків. Крім того, вогнища ВПГП продовжують відзначати в Бельгії (2), Великобританії (3), Німеччини (16), Норвегії (2), Польщі (9), Румунії (3), Франції (114), Чеській Республіці (2), Гонконгу (1), Індії (5), Китаї (1), Непалі (1), Тайвані (1), Південній Кореї (56) і Японії (4). Захворювання реєструється серед поголів'я свійської птиці та в дикій фауні. В основному циркулює підтип H5N8. Крім того, відзначають підтипи H5N1, H5N5 і H5N3. На території Німеччини в дикій фауні зареєстровано поява нового підтипу - H5N4. Низькопатогенний грип птахів виявлено на птахофермах Франції (1).

Нові вогнища африканської чуми свиней за звітний період були відзначені в Угорщині (121), Німеччини (9), Латвії (13), Румунії (97), Україна (1) і в Південній Кореї (26).

Повідомлення про вогнище блютангу надійшло з Бельгії (1). В Японії (1) триває боротьба з класичною чумою свиней. Віспа овець і кіз відзначена в Бутані (1). Надійшли повідомлення про вогнища сказу з Малайзії (4) і про лихоманку долини Рифт - з Кенії (1).

Вперше нотифіковано випадки коронавірусної інфекції COVID-19 (SARS Cov-2) у собаки в Боснії і Герцеговині (1), а також у тварин в Польщі (1), де захворювання було зареєстровано у кунице подібних, що містяться на фермі. У США (2) відзначені нові випадки захворювання тварин коронавірусної інфекцією.